Αρχική VivamusΣυμβουλες Μόλυβδος Βιοσυντονισμός & Σκευάσματα Vivamus

Μόλυβδος Βιοσυντονισμός & Σκευάσματα Vivamus

by NIKOLE

Κρυφή απειλή για την υγεία μικρών και μεγάλων είναι ο μόλυβδος, ο οποίος ακόμη και σε μικρές ποσότητες μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας. Σε όλες τις χαρτογραφήσεις για την πλήρη εικόνα της κατάστασης στον Οργανισμό που γίνονται στο Κέντρο VIVAMUS, διαπιστώνουμε στους περισσότερους πάσχοντες υψηλά ποσοστά σε μέταλλα κυρίως μόλυβδο & υδράργυρο. Ακόμα και στις περιπτώσεις που τα ποσοστά δεν είναι υψηλά, όλοι οι άνθρωποι έχουμε φορτίο, επιβάρυνση από τα μέταλλα αυτά έστω και σε χαμηλό ποσοστό.

Ολοι αναρωτιούνται; Ποιές είναι οι πηγές πρόσληψης των μετάλλων αυτών; Φυσικά γνωρίζουμε για την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του περιβάλλοντος γενικά, αλλά δεν υπάρχει βαθύτερη γνώση του τί ακριβώς γίνεται και πώς μπορούμε να αποτρέψουμε την επιβάρυνσή μας προληπτικά και θεραπευτικά.

Για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε το συγκεκριμένο άρθρο στην ιστοσελίδα μας. Φυσικά όποιος επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στα 210 9769116 & 6980 667655 για ραντεβού τόσο για χαρτογράφηση όσο για τη συνεδρία ακύρωσης του μολύβδου ή /και άλλων μετάλλων με το Βιοσυντονισμό ή/και τη χρήση των κατάλληλων για κάθε περίπτωση σκευασμάτων.

Σημείωση: Η αναζήτηση στο διαδίκτυο σκευασμάτων και η αγορά τους συνιστάται να γίνεται για κάλλιστα αποτελέσματα, βάσει της εξατομικευμένης χαρτογράφησης και ελέγχου συμβατότητας των σκευασμάτων  για το είδος και την κατάλληλη δοσολογία σε συσκευή βιοσυντονισμού με το σκανάρισμα του οργανισμού.

Πως το μέταλλο αυτό δηλητηριάζει την ζωή μας; Ποια τα συμπτώματα που πρέπει να κινητοποιήσουν τους πάσχοντες; Πως μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά;

Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο, που ακολουθεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για τις επιπτώσεις του μετάλλου αυτού στην υγεία.

Του Ηλία Κ. Σιακαβέλλα παθολόγου

Αιτίες: Η δηλητηρίαση από μόλυβδο συμβαίνει όταν αρκετό από αυτό το μέταλλο συσσωρευθεί στο σώμα μέσα σε μια χρονική περίοδο μηνών ή ετών. Ακόμη και μικρές ποσότητες μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ιδιαιτέρως ευαίσθητα είναι τα παιδιά κάτω των έξι ετών, στα οποία μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά η πνευματική και σωματική τους ανάπτυξη. Σε πολύ υψηλά επίπεδα ο μόλυβδος μπορεί ν’ αποβεί μοιραίος για τη ζωή.

Οι συχνότερες πηγές δηλητηρίασης των παιδιών είναι οι μπογιές με μόλυβδο και η σκόνη που έχει μολυνθεί από αυτόν στις παλιές οικοδομές. Άλλες πηγές είναι ο μολυσμένος αέρας, το νερό και το χώμα. Επίσης, στο μόλυβδο μπορεί να εκτεθούν οι ενήλικες που εργάζονται με μπαταρίες ή σε συνεργεία αυτοκινήτων.

Συμπτώματα: αρχικώς, η δηλητηρίαση από μόλυβδο μπορεί να είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί διότι ακόμη και άτομα φαινομενικώς υγιή μπορεί να έχουν μολυνθεί. Τα κλινικά σημεία και τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται όταν έχουν ήδη συσσωρευθεί στο σώμα επικίνδυνες ποσότητες. (Αυτό δεν ισχύει με τις συσκευές χαρτογράφησης Βιοσυντονισμού γενικά και ειδικότερα με αυτή που έχουμε στο Κέντρο VIVAMUS. Από την πρώτη στιγμή μπορούμε να διαπιστώσουμε την επιβάρυνση και το ποσοστό και φυσικά να την αντιστρέψουμε.)

Στα παιδιά τα σημεία και συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

· ευερεθιστότητα

· ανορεξία

· απώλεια σωματικού βάρους

· νωθρότητα κι αίσθημα κόπωσης

· πονόκοιλο

· εμετούς

· δυσκοιλιότητα

· δυσκολίες μάθησης

Τα συμπτώματα στο βρέφος μπορεί να είναι:

· δυσκολίες μάθησης

· αργή ανάπτυξη

Τα συμπτώματα στους ενήλικες μπορεί να περιλαμβάνουν:

·υψηλή αρτηριακή πίεση

· βαθμιαία πτώση των πνευματικών λειτουργιών

· πόνο, μούδιασμα ή αίσθημα τσιμπημάτων στα χέρια και στα πόδια

· μείωση της μυικής δύναμης

· πονόκοιλο

· απώλεια της μνήμης

· διαταραχές της ψυχικής διάθεσης

· μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων ή ανωμαλίες αυτών

· αποβολή η πρόωρο τοκετό εγκύων γυναικών

Συμβουλές για πρόληψη της έκθεσης των παιδιών στο μόλυβδο:

τα μικρά παιδιά διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας από την έκθεση στο μόλυβδο, συμπεριλαμβανομένης της σοβαρής βλάβης του εγκεφάλου και των νεφρών. Τα παιδιά κάτω των τριών ετών είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα διότι ο τρόπος που παίζουν κι εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους-όπως είναι το μπουσούλημα και το ότι βάζουν αντικείμενα στο στόμα τους-αυξάνει τον κίνδυνο επαφής με το μόλυβδο και την είσοδό του στο σώμα μέσω της αναπνοής και της κατάποσης.

Οι πηγές είναι οι εξής:

ενδομήτρια έκθεση δεδομένου ότι ο μόλυβδος διαπερνά τον πλακούντα. Τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός εμβρύου είναι παρόμοια με της μητέρας του!

σωματίδια μολύβδου από πρόσθετα καυσίμων η από μπογιές μπορούν να μείνουν στο χώμα επί χρόνια, ενώ οι υδραυλικοί μολυβδοσωλήνες και οι χαλκοσωλήνες με επίχρισμα μολύβδου μπορεί να αφήνουν σωματίδια μολύβδου στο πόσιμο νερό

η χρήση χρωμάτων με βάση από μόλυβδο για το σπίτι, για τα παιδικά παιχνίδια και για τα έπιπλα είναι από το ’80 και μετά απαγορευμένη. Ωστόσο, οι μπογιές υπάρχουν ακόμη στους τοίχους και τα παλιά έπιπλα και τα παιδιά μπορεί να τρώνε φλίδες από αυτά όταν δεν κηδεμονεύονται επαρκώς. Επίσης, μόλυβδος μπορεί να διαρρεύσει μέσα στις τροφές επειδή υπάρχει στο βερνίκι με το οποίο είναι περασμένα κεραμικά και πορσελάνες που χρησιμοποιούνται ως δοχεία τροφής

ο μόλυβδος μπορεί να κρύβεται στα παιχνίδια των παιδιών ή σε αντικείμενα από βινύλιο ή πλαστικό, όπως σαλιάρες, σακίδια πλάτης, καθίσματα αυτοκινήτου, και δοχεία φαγητού. Ένα παιδί μπορεί ν’απορροφήσει μόλυβδο από αυτά τα προϊόντα βάζοντας το στόμα πάνω ή μασώντας τις επιφάνειες ή μπορεί να εισπνεύσει τον μόλυβδο αν καούν ή φθαρούν

η οικιακή σκόνη μπορεί να περιέχει μόλυβδο από τρίμματα ή φθορά της μπογιάς στους τοίχους ή από το χώμα που μεταφέρεται από έξω με τον αέρα ή με τα παπούτσια

τα τρόφιμα μπορεί να μολυνθούν με μόλυβδο κατά την παραγωγή, την επεξεργασία, τη συσκευασία, την προετοιμασία ή την αποθήκευσή τους π.χ. τα λαχανικά μπορεί να καλλιεργούνται σε χώμα που περιέχει μόλυβδο ή να είναι εκτεθειμένα σε καυσαέρια που περιέχουν μόλυβδο. Ο μόλυβδος μπορεί να διαρρεύσει στις τροφές που υπάρχουν σε κονσέρβα αν χρησιμοποιούνται κονσέρβες με επικάλυψη αυτού του μετάλλου.

Επίσης, μερικά δοχεία τροφίμων και κατσαρόλες περιέχουν μόλυβδο όπως, σερβίτσια με βερνίκι που περιέχει μόλυβδο η γυαλί που περιέχει μόλυβδο

μερικές βαφές μαλλιών, σκιές ματιών, make-up περιέχουν μόλυβδο

το τεχνητό γρασίδι φτιαγμένο από νάιλον ή νάιλον και πολυαιθυλένιο μπορεί να περιέχει υψηλά επίπεδα σκόνης μολύβδου που είναι δυνατόν να εισπνευστεί ή να καταποθεί από ένα παιδί.

Παράγοντες κινδύνου: πρόκειται για καταστάσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο δηλητηρίασης από μόλυβδο.

Ηλικία: τα βρέφη και τα μικρά παιδιά είναι πιθανότερο να εκτεθούν στο μόλυβδο από τα μεγαλύτερα. Μπορεί να μασήσουν κομμάτια μπογιάς από τοίχους και τα χέρια τους να μολυνθούν από σκόνη με μόλυβδο. Επίσης, τα μικρά παιδιά απορροφούν το μόλυβδο ευκολότερα και επιμηκύνεται ο κίνδυνος από αυτόν σε σχέση με τα μεγαλύτερα παιδιά ή τους ενήλικες.

Διαμονή σε παλιό σπίτι: παρότι η χρήση χρωμάτων με μόλυβδο έχει απαγορευτεί από τη δεκαετία του ’80, παλιά σπίτια έχουν ακόμη υπολείμματα από τέτοιες μπογιές. Άτομα που ανακαινίζουν τέτοια σπίτια εκτίθενται σε μεγάλο κίνδυνο.

Συγκεκριμένες ψυχαγωγικές δραστηριότητες: η κατασκευή έγχρωμου γυαλιού απαιτεί τη χρήση κασσιτεροκόλλησης με μόλυβδο. Η ανακαίνιση παλαιών επίπλων μπορεί επίσης, να μας φέρει σ’ επαφή με μπογιές και βερνίκια με μόλυβδο.

Επειδή ο μόλυβδος μπορεί να βλάψει ένα έμβρυο, οι έγκυες, αλλά και όσες πρόκειται να μείνουν έγκυες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές ώστε ν’ αποφύγουν την έκθεση στο μόλυβδο.

Επιπλοκές: η παραμικρή έκθεση στο μόλυβδο μπορεί να προκαλέσει ζημιά με το πέρασμα του χρόνου, ιδίως στα παιδιά. Ο σοβαρότερος κίνδυνος είναι η ανάπτυξη του εγκεφάλου, όπου οι βλάβες είναι μη αναστρέψιμες. Υψηλότερη έκθεση μπορεί να βλάψει τους νεφρούς και το νευρικό σύστημα παιδιών, αλλά κι ενηλίκων. Η εξαιρετικώς υψηλή έκθεση μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις, απώλεια των αισθήσεων και πιθανώς, θάνατο.

Πέρα από τα τόσο ενδιαφέροντα που αναφέρει ο Γιατρός κος Σιακαβέλλας , έχει πολύ ενδιαφέρον να δούμε και κάποια επιπλέον στοιχεία για το θέμα του μολύβδου που ακολουθούν.

Μόλυβδος: Φθορά στον εγκέφαλο ενηλίκων

Η χρόνια συσσώρευση μολύβδου στον εγκέφαλο των ενήλικων προκαλεί εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων.Όσο πιο ψηλή είναι η επιβάρυνση του οργανισμού με μόλυβδο, τόσο περισσότερο υπάρχει ο κίνδυνος να μειωθούν οι γνωστικές και άλλες νοητικές δεξιότητες στους ενήλικες. Βλάπτει τον εγκέφαλο προκαλώντας προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς.

Προκαλεί επίσης βλάβες στο μυελό των οστών, στα ερυθρά αιμοσφαίρια προκαλώντας αναιμία. Είναι αιτία ψηλής πίεσης, καρδιαγγειακών παθήσεων, προβλημάτων στους νεφρούς και μειώνει τη διάρκεια ζωής.

Ο άνθρωπος απορροφά το μόλυβδο δια μέσου της διατροφής, του δέρματος και του αέρα που εισπνέει όπως είδαμε. Ο μόλυβδος που προσλαμβάνεται από τον ανθρώπινο οργανισμό, αποθηκεύεται στα οστά.

Από τα οστά, ο μόλυβδος μπορεί να επανέλθει στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας έτσι νέες βλάβες στα όργανα που συνήθως προσβάλλει δηλαδή τον εγκέφαλο, τα νεύρα, τους νεφρούς, το μυελό των οστών.

Αναφορικά με το τι συμβαίνει όταν οι άνθρωποι εκτίθενται για χρόνια σε χαμηλά επίπεδα μολύβδου ως ερώτημα απασχόλησε γιατρούς από το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ. Με μια ειδική ακτινογραφική μέθοδο (K-shell x-ray fluorescence), υπολόγισαν σε 466 ενήλικες μέσου όρου ηλικίας 67,4 ετών, το περιεχόμενο των οστών τους σε μόλυβδο. Οι μετρήσεις αυτές αντικατοπτρίζουν τη διαχρονική συγκεντρωτική έκθεση των ανθρώπων στο μόλυβδο.

Παράλληλα υπέβαλαν τους συμμετέχοντες στην έρευνα σε τεστ αξιολόγησης των πνευματικών τους ικανοτήτων (Mini-Mental State Examination, MMSE). Επίσης αξιολόγησαν με τη βοήθεια ειδικών τεστ τη μνήμη, την προσοχή, τη συγκέντρωση τους και άλλες γνωστικές ή νοητικές δεξιότητες.Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι όσο πιο ψηλά ήσαν τα επίπεδα μολύβδου στην επιγονατίδα, τόσο μεγαλύτερη ήταν η φθορά των πνευματικών ικανοτήτων και της μνήμης των ενηλίκων.Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι στους ηλικιωμένους υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες επανακυκλοφορίας του μόλυβδου των οστών στο αίμα. Λόγω της οστεοπόρωσης τα αποθέματα μόλυβδου στα οστά, επανέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος προκαλώντας έτσι νέες τοξικές επιδράσεις στα ευαίσθητα όργανα και ιδιαίτερα στον εγκέφαλο.

Βλέπουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα του μόλυβδου δεν είναι απλό. Οι επιδράσεις του στον άνθρωπο μπορεί να υπάρχουν για δεκαετίες ακόμη και όταν τα επίπεδα έκθεσης είναι χαμηλά λόγω της συσσώρευσης του τοξικού μετάλλου στα οστά.

Χρειάζεται εγρήγορση για έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης από το μόλυβδο. Παρά τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, έχει ακόμη στο αίμα του επίπεδα μολύβδου που δεν θεωρούνται ασφαλή.

Μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών. Ιδιαίτερη επιβάρυνση σε υδράργυρο παρατηρείται στην Μεσόγειο Θάλασσα και ιδιαίτερα στη χώρα μας όπου μετρήσεις σε νησιωτικό πληθυσμό που καταναλώνει μεγάλες ποσότητες ψαριών, δείχνουν 2,5 φορές υψηλότερα τα ποσοστά υδραργύρου σε σχέση με τους κατοίκους των υπολοίπων Μεσογειακών χωρών.Μελέτες που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα για τον υδράργυρο στα ψάρια και τις επιπτώσεις στον πληθυσμό, επικαλέστηκαν επιστήμονες σε συνέντευξη τύπου με αφορμή την έναρξη του προγράμματος CROME (Cross Mediterranean Environment & Health Network) που έχει ως στόχο την αξιολόγηση των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στην Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ιταλία και την Ισπανία.Συντονιστής του προγράμματος CROME είναι ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Α.Π.Θ., Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος, αναφερόμενος στον υδράργυρο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν όλα τα ψάρια την ίδια επιβάρυνση, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του για τα νομοθετικά όρια που έχουν καθορισθεί για το ύψος του υδραργύρου που είναι χαμηλότερο στα ψάρια του γλυκού νερού απ΄ ό,τι της θαλάσσης.Σύμφωνα πάντως με τους επιστήμονες που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη ως συμμετέχοντες στο πρόγραμμα, οι υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στην Μεσόγειο δεν οφείλονται μόνο σε ανθρωπογενείς παράγοντες αλλά και σε φυσικά αίτια.Ωστόσο, στο πλαίσιο του CROME, όπου θα αναλυθούν βιολογικοί δείκτες για την κατανόηση της σχέσης περιβάλλοντος και υγείας, θα γίνει επίσκεψη σε νησιώτες του Ανατολικού Αιγαίου που είχαν συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανίχνευσης υδραργύρου προκειμένου να επανεξεταστούν και να υπάρξουν συγκριτικά αποτελέσματα.Λήψη μέτρων για τις ευπαθείς ομάδες από την καύση βιομάζας τον προσεχή χειμώνα. Γύρω στο 36% των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης τον περσινό χειμώνα οφείλονταν στην καύση βιομάζας που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις στις πυκνοκατοικημένες περιοχές αλλά και στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και σε όσους έχουν άσθμα.

«Υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση ως προς την τοξικότητα της ατμόσφαιρας κυρίως στα μικρά παιδιά καθώς η επιβάρυνση της υγείας τους είναι πενταπλάσια σε σχέση με τους ενήλικες» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης υπενθυμίζοντας ότι ειδική επιστημονική επιτροπή έχει καταθέσει στο ΥΠΕΚΑ πρόταση για νεώτερο καθορισμό των επιπέδων ρύπανσης και την λήψη μέτρων για τον πληθυσμό όταν παρατηρείται παραβίασή τους.

Χρήση κυανίου για την εξόρυξη στην Χαλκιδική
Δεν υπάρχουν αναφορές για βλάβες στην ανθρώπινη υγεία από την χρήση κυάνωσης στην εξόρυξη χρυσού υπογράμμισε ο καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστήμιου του Μονάχου, Στέφαν Μπέσε-Ο’Ραϊλυ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι.

«Δεν μπορώ να πω αν είναι ασφαλές ή όχι αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν καταγραφεί επιπτώσεις. Επιβάλλεται όμως συνεχής παρακολούθηση προκειμένου να τηρούνται όλοι οι όροι ασφαλείας» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, προκειμένου να συλλεχθούν στοιχεία για το Μεσογειακό Δίκτυο CROME, θα γίνει λήψη βιολογικού υλικού από πληθυσμιακό δείγμα 200 περίπου ατόμων σε τρεις περιοχές της χώρας, ανάμεσά της και η Χαλκιδική όπου γίνεται η εξόρυξη.

«Συγκεκριμένα, θα μελετήσουμε τις επιπτώσεις του περιβάλλοντος στην ανθρώπινη υγεία στην περιοχή του Ασωπού, στη Θεσσαλονίκη εστιάζοντας στη ρύπανση της ατμόσφαιρας και στις επιπτώσεις από τη χρήση βαρέων μετάλλων στη Χαλκιδική» διευκρίνισε ο κ.Σαρηγιάννης εστιάζοντας και στους αυστηρούς όρους για τη χρήση όσων συναινέσουν στη λήψη βιολογικού υλικού που θέτει η Επιτροπή Ηθικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

 

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!