Αρχική VivamusΣυμβουλες Διαβήτης φυσικοί τρόποι και διατροφή

Διαβήτης φυσικοί τρόποι και διατροφή

by NIKOLE

Tο περιεχόμενο αυτού του άρθρου έχει καθαρό πληροφοριακό χαρακτήρα και δεν στοχεύουν στην υποκατάσταση επαγγελματικών ιατρικών συμβουλών, διάγνωσης ή θεραπείας.

Επιπλέον δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα να αναζητάτε τις συμβουλές ενός γιατρού ή ενός θεραπευτή υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε όσον αφορά μια ιατρική κατάσταση.

Μια πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, αποκάλυψε ότι σχεδόν 422 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαβήτη, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1 άτομο ανά 11!  

Είναι ολοφάνερο λοιπόν ότι δεν αποτελεί απλά ένα πρόβλημα… αλλά μια πραγματική  ΕΠΙΔΗΜΙΑ!

Η επιδημία του Διαβήτη τύπου 2 ξεκίνησε προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

  • «Από το 1983 έως το 2008, ο αριθμός των ανθρώπων με διαβήτη παγκοσμίως αυξήθηκε επτά φορές από 35 σε 240 εκατομμύρια!
    ● Μόλις τα επόμενα 3 χρόνια (2008-2011), προστέθηκαν άλλα 110 εκατομμύρια διαβητικοί σε αυτό το σύνολο.
  • Ηδη από το 2007 (αναφορά σε άρθρο) δύο βασικές ανησυχίες υπήρχαν α. η αύξησης του διαβήτη στις αναπτυσσόμενες χώρες και β. αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη τύπου 2 σε νεαρότερη ηλικία, συμπεριλαμβανομένων μερικών παχύσαρκων παιδιών, ακόμη και πριν την εφηβεία. Στις ανεπτυγμένες χώρες, την εποχή εκείνη, τα περισσότερα άτομα με διαβήτη ήταν άνω της ηλικίας συνταξιοδότησης. Στις αναπτυσσόμενες δε χώρες, οι πιο συχνά πληγείσες γυναίκες ήταν στα μέσα, παραγωγικά χρόνια της ζωής τους, ηλικίας μεταξύ 35 και 64 ετών (International Journal of Health Sciences – scientific Publications by Qassim University :“Ιs Diabetes Becoming the Biggest Epidemic of the Twentyfirst Century”?)

Μήπως λοιπόν πρέπει να αναρωτηθούμε “Γιατί συμβαίνει αυτό” αντί να αναζητούμε συνέχεια κάποιο νέο  φάρμακο ως “θεραπεία” Δρ Mark Hyman.

Ο διαβήτης συνιστά ένα μεταβολικό σύνδρομο (σύνολο επιμέρους μεταβολικών διαταραχών, οι οποίες συχνά υποτιμούνται από τους πάσχοντες. Συνήθως συνυπάρχουν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες διαταραχές ( παράγοντες κινδύνων που περιλαμβάνουν αύξηση σπλαχνικού λίπους – με την αντίστοιχη αύξηση της περιφέρειας σε γυναίκες και άντρες-, αντίσταση κατά της ινσουλίνης, δυσλιπιδαιμία -αυξημένα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων- και υπέρταση. Διαταραχές που μπορεί να οδηγήσουν σε ιδιαίτερα δυσάρεστες επιπλοκές.

Παρακάτω θα αναφερθούμε σε 2 από τους μύθους (είναι οι πιο εύκολα κατανοητοί από το ευρύ κοινό) που αφορούν σε αυτή την πάθηση αυτή, συνοδεύοντάς τον με τα καλά νέα που υπάρχουν ούτως ή άλλως.

ΜΥΘΟΙ ΓΙΑΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΣΧΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΗΠΑ (safm)

ΜΥΘΟΣ #1

«Ο διαβήτης δεν είναι αναστρέψιμος. Ο διαβήτης θεωρείται ως μια χρόνια ανίατη νόσος από τους περισσότερους ιατρούς (μόλις διαγνωστείτε με διαβήτη είστε για πάντα διαβητικοί)».

Καθώς, όμως, νέες έρευνες έρχονται στη δημοσιότητα, αυτό ανατρέπεται και δίνει ελπίδες στους πάσχοντες..

Σύμφωνα με αυτές “ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια διατροφική ασθένεια, οπότε δραστικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες και στον τρόπο ζωής μας μπορούν να την ανατρέψουν, κάτι που δεν ακούμε σχεδόν ποτέ από τους ιατρούς σήμερα”.

Αντί αυτής της αγωγής, η συνήθης πρακτική είναι η αντιμετώπιση του συμπτώματος – υψηλό σάκχαρο στο αίμα- και όχι της αιτίας -της ίδιας της πάθηση-. Στην πραγματικότητα όμως, καμία ιατρική συνταγή για διαβήτη δεν έχει αποτρέψει ή αντιστρέψει την πάθηση …

Αν γυρίσουμε το ρολόι πίσω μία γενιά για να δούμε τι πυροδότησε μια τέτοια επιδημία, θα διαπιστώσουμε ότι η εισαγωγή επεξεργασμένων τροφών αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα!

Μια από τις μεγαλύτερες διατροφικές απειλές τις γενιάς μας είναι οι επεξεργασμένες τροφές –υψηλές σε επεξεργασμένα σάκχαρα-, τα οποία μεταβολίζονται στο συκώτι. Επεξεργασμένες τροφές όπως το ψωμί, τα δημητριακά, τα κράκερς, τα παξιμάδια, τα μακαρόνια, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα προϊόντα λάιτ (πχ γιαούρτια).  Αυτές οι τροφές περιέχουν κρυφές μορφές σακχάρων, πράγμα που ο περισσότερος κόσμος αγνοεί. Κατά συνέπεια με την κατανάλωσή τους, αυξάνεται η έκρηξη της ινσουλίνης σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η λύση είναι απλή και αυτονόητη. Αποφεύγουμε όχι μόνο τη ζάχαρη αλλά και τα σάκχαρα όσο το δυνατόν περισσότερο μπορούμε. Μακριά λοιπόν από τη ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή της.

* Lim et al., Diabetologia, Οκτ. 2011http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3168743/

** Αυτή η νέα οπτική επιτρέπει την κατανόηση της αιτιότητας του διαβήτη τύπου 2 τόσο σε άτομα όσο και σε πληθυσμούς. Κάνει νύξεις για μια διαφορετική μεταφορά πληροφορίας σε νεοδιαγνωσθέντες «ασθενείς», σχετικά με την ανάγκη να ότι έχουν μια δυνητικά αναστρέψιμη κατάσταση και όχι μια αναπόφευκτα προοδευτική. «

ΜΥΘΟΣ #2

«Ο πάσχων  πρέπει να χάσει πολύ βάρος προκειμένου να αντιστραφεί ο διαβήτης».

  • Στις περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης, οι διαβητικοί δείκτες του αίματος βελτιώνονται δραματικά μέσα σε δύο εβδομάδες ή ακόμα και σε μερικές μέρες (όταν λίγη ή μηδενική απώλεια βάρους έχει ακόμα συμβεί). *

http://www.huffingtonpost.com/dr-mark-hyman/gastric-bypass_b_1382236.html

Ενώ, η νόσος του Διαβήτη τύπου 2 θεωρείται το αποτέλεσμα της παχυσαρκίας, νέες μελέτες υποδεικνύουν, ότι ο διαβήτης επηρεάζει άτομα κανονικού βάρους σε υψηλότερο βαθμό. Το υποδόριο λίπος δεν είναι η βασική αιτία μεταβολικών ασθενειών, αλλά μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη (σύμπτωμα). Το σπλαχνικό λίπος όμως, το οποίο δημιουργείται από τις επεξεργασμένες τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, η οποία μεταβολίζεται στον οργανισμό μας από το συκώτι και αποθηκεύεται ως λίπος στα όργανά μας (κατά βάση στο συκώτι) θεωρείται η βασικότερη αιτία. Αυτή η μεταβολική διεργασία είναι γνωστή ως DNL (De novo lipogenesis). ( άρθρο του διατροφολόγου κου Μιχαήλ Αυγέρη)

Το σπλαχνικό λίπος και η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθούν, ως η πύλη προς άλλες μεταβολικές ασθένειες, όπως καρδιαγγειακά, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ (που, επίσης, θεωρείται πλέον ως Διαβήτης τύπου 3), καρκίνου και άλλων ασθενειών. Οπότε, η παχυσαρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα από τα συμπτώματα, αλλά όχι η αιτία του διαβήτη τύπου 2.

Το θέμα των θερμίδων και της μέτρησής τους, αποτελεί κομβικό σημείο στην παραπλάνηση που ισχύει τα τελευταία χρόνια. Έχει επικρατήσει η άποψη είναι ότι παχαίνουμε διότι τρώμε πολύ περισσότερο και δε γυμναζόμαστε αρκετά. Το γεγονός ότι το σώμα αποθηκεύει παραπάνω από ότι μπορεί να κάψει είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα.. Η αλήθεια είναι ότι όλες οι θερμίδες δε μεταβολίζονται με τον ίδιο τρόπο στο σώμα μας (διαφορετικός είναι ο μεταβολισμός 1000 θερμίδων από μακαρόνια από 1000 θερμίδων από λαχανικά). Η έλλειψη διάκρισης όσον αφορά τη συγκεκριμένη προσέγγιση έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ολοκληρωτικά εσφαλμένη και στατιστικά το 99% από τα άτομα που βασίζονται στην αρχή των θερμίδων, σταδιακά ξαναπαίρνουν κιλά.

Οι λόγοι είναι πολλοί, αλλά εμείς θα εστιάσουμε σε ένα από τους βασικότερους: την Ινσουλίνη, και τι μπορούμε να κάνουμε, έτσι ώστε να αντιστρέψουμε το Διαβήτη, μόνοι μας.

Το πρώτο βήμα είναι να πάρουμε την απόφαση να αλλάξουμε τη διατροφή μας. Κατά βάση θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τον τρόπο που θρεφόμαστε καθημερινά και το πρώτο βήμα είναι να πετάξουμε ό,τι περιέχει σάκχαρα, άλευρα και επεξεργασμένες τροφές από τα ντουλάπια μας. Μπορούμε να ξεκινήσουμε ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε υγιή λιπαρά.

Σε αυτό το σημείο και πριν αναφερθούμε στις υπόλοιπες αλλαγές που αφορούν στον τρόπο της καθημερινής μας ζωής, σημαντικό είναι να διατυπώσουμε συνοπτικά και τους βασικούς παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στο διαβήτη

Βασικοί συντελεστές –παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη

1)Υψηλή γλυκαιμική διατροφή (ειδικά ταχέως αφομοιωμένα / απορροφημένα σάκχαρα από γλυκαντικά ποτά, χυμοί φρούτων, γλυκισμένα τρόφιμα και εκείνα που παρασκευάζονται με επεξεργασμένους κόκκους).
2) Επεξεργασμένα τρόφιμα υψηλά σε σάκχαρα– μειώνει τη διαθεσιμότητα ορυκτών όπως το χρώμιο, τη βιοτίνη και μαγνήσιο, κρίσιμα για τη διατήρηση της υγιούς ευαισθησίας στην ινσουλίνη. Επιπλέον αυξάνεται η κατάποση των φλεγμονωδών χημικών ουσιών.
3) Γενετική – έμφυτα επίπεδα έκκρισης ινσουλίνης και ευαισθησία ινσουλίνης σε συγκεκριμένους τύπους κυττάρων
4) Οξειδωτικό στρες / τοξικότητα – μυριάδες πηγές που περιλαμβάνουν νερό, τροφή, αέρα, (για μερικούς) άγχος
5) Ηλικία – η εγγενής αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνεται με την ηλικία, ιδιαίτερα τα μυϊκά κύτταρα.
6) Έλλειψη άσκησης – μειώνει την ευαισθησία του υποδοχέα ινσουλίνης (βλ.
7) Έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων – υποβαθμίζει τις κυτταρικές μεμβράνες και την ευαισθησία των υποδοχέαων ινσουλίνης.
8) Τα trans λιπαρά οξέα (από τρόφιμα που παρασκευάζονται με υδρογονωμένα έλαια) – βλάπτουν τις κυτταρικές μεμβράνες και την ευαισθησία του υποδοχέα της ινσουλίνης, αυξάνοντας παράλληλα και το οξειδωτικό στρες.
9) Διουρητικά (υπέρταση) και φάρμακα -στατίνες – αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Σε διαβητικούς με τη χρήση ινσουλινοθεραπείας, τα διουρητικά καταστρέφουν το μαγνήσιο επιδρώντας έτσι στην παραγωγή ινσουλίνης.
10) Η χαμηλή ενέργεια από τον υποθυρεοειδισμό, την κόπωση των επινεφριδίων ή την ανισορροπία ορμονών μπορεί να προκαλέσει αύξηση της επιθυμίας (συναισθηματικής και σωματικής) για επεξεργασμένες τροφές με υδατάνθρακες και χαμηλότερο μεταβολισμό. 

  • Η μακροπρόθεσμη, θεραπευτική προσέγγιση ΔΕΝ είναι να συνεχίσει ο πάσχων να εισάγει όλο και περισσότερα τοξικά επίπεδα ινσουλίνης (απευθείας ή μέσω διαβητικών φαρμάκων).

– Τελικά, το πάγκρεας θα αρχίσει να φθείρεται (τα κύτταρα των νησιδίων Beta μπορούν στην πραγματικότητα γίνονται τοξικά από το υψηλό σάκχαρο του αίματος –
– Η επένδυση των αιμοφόρων αγγείων τραυματίζεται σημαντικά από όλη τη ζάχαρη
– Το ήπαρ γεμίζει υπερβολικά με λίπος λόγω υπερβολικής ινσουλίνης
– Η αντίσταση στη λεπτίνη και τα κύτταρα που λιμοκτονούν σας κάνουν να νοιώθετε όλο και πιο πεινασμένοι
– Η εξάντληση γίνεται όλο και ισχυρότερη

  • Αντ ‘αυτού, πρέπει να δώσουμε στα κύτταρα και το πάγκρεας μας ένα σοβαρό «Συγκλονιστικό» διάλειμμα από αυτόν τον θανατηφόρο κύκλο.

Η ΛΥΣΗ

  • Κατανάλωση πλήρους φυσικής τροφής που αλλάζει την έκφραση των γονιδίων.
    • Μείωση της συνολικής ανάγκης του σώματος για ινσουλίνη με χαμηλές γλυκαιμικές επιλογές.
    • Συμπληρώματα για να αρχίσετε να σταματάτε την κυτταρική αντίσταση στην ινσουλίνη (
    βλ. www.vivamus.gr, thefinchleyclinic.gr, https://flavonikolekor.weebly.com/
  • Αντιμετώπιση των παραγόντων που επιδεινώνουν τον διαβήτη. 

Οσον αφορά τη διατροφή 3 είναι οι πιο  διαδεδομένες η Κετογονική διατροφή, η Παλαιολιθική διατροφή και η DASH diet. Θα αναλύσω την πρώτη, καθώς θεωρείται σήμερα η πιο αποτελεσματική (δανείζομαι από το εκπληκτικό άρθρο του Διατροφολόγου-Συνεργάτη Μιχαήλ Αυγέρη).

Κετογονική διατροφή σύμφωνα με πολλούς επαγγελματίες θεραπευτές-διατροφολόγους φέρνει και τα πιο αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Στην Κετογονική διατροφή κατά βάση δεν μετράμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε, αλλά τα ποσοστά από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά. Αυτά είναι οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά. Υδατάνθρακες 5% έως 10% -κυρίως από λαχανικά- περίπου δύο με τρείς σαλάτες καθημερινώς, πρωτεΐνες 20% (οι πρωτεΐνες μπορούν να μετρηθούν βάσει του βάρους μας: 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης Χ το βάρος μας. Δηλαδή, εάν κάποιος ζυγίζει 90 κιλά, 72 γραμμάρια πρωτεΐνης την ημέρα χωρισμένη σε δύο με τρία γεύματα είναι αρκετή). Εάν κάποιος είναι δραστήριος και γυμνάζεται, τότε μπορούμε να αυξήσουμε τα ποσοστά της πρωτεΐνης. Τέλος, αυξάνουμε τα λιπαρά, κατά 75% στη διατροφή μας.

Τα λιπαρά έχουν αποκτήσει κακή φήμη όλα αυτά τα χρόνια καθώς δεν υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των καλών και των κακών λιπαρών. Επικράτησε η άποψη για χρόνια μέχρι σήμερα, ότι το λίπος βλάπτει την υγεία, μας  παχαίνει, είναι επικίνδυνο και πρέπει να το αποφεύγουμε. Εδώ όμως μιλάμε για μία ισορροπημένη διατροφή που εστιάζει σε φυσικά λιπαρά μη τροποποιημένα (όπως μας τα δίνει η φύση). Τα λεγόμενα καλά λιπαρά, όπως το ελαιόλαδο, το λάδι καρύδας, το αβοκάντο, τις ελιές, τους σπόρους, τους ξηρούς καρπούς και όλα τα ακόρεστα λιπαρά.  Παίρνουμε και κάποια λιπαρά από τις ζωικές τροφές, αλλά υπάρχει μια ισορροπία. Αντίθετα λιπαρά  όπως ηλιέλαια και άλλα φυτικά έλαια είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν από τη διατροφή μας.

Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι οι υδατάνθρακες, ειδικά από τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν υψηλές ποσότητες επεξεργασμένων σακχάρων, όπως φρουκτόζη (όταν δεν είναι στη φυσική της μορφή ως φρούτο με τις φυτικές ίνες). Ο λόγος που ξεκινάμε ακολουθώντας μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, είναι διότι θέλουμε να αδειάσουμε τον οργανισμό μας και τα κύτταρά μας από το γλυκογόνο. Αδειάζοντας τα σάκχαρα, το σώμα μας αναγκάζεται να βρει εναλλακτικό τρόπο ενέργειας. Και ποιο είναι αυτό που οι περισσότεροι διαθέτουμε άφθονο; Λίπος. Αυτή η μετατροπή ενέργειας λέγεται κέτωση και ουσιαστικά με αυτόν τον τρόπο, μαθαίνουμε το σύστημά μας να καίει λίπος ως τη βασική ενέργειά του και να το μεταβολίζει σε κετόνες ως ενέργεια για τα κύτταρα και τον εγκέφαλό μας. Το σώμα μας μπορεί να καίει ένα είδος ενέργειας και αυτό είναι ζάχαρη (γλυκόζη) ή λίπος (κετόνες).

Κατά προτίμηση, το σώμα μας διαλέγει να καίει πάντα ζάχαρη και να αποθηκεύει το λίπος για ώρα ανάγκης. Μπαίνοντας όμως σε κέτωση δημιουργούμε μια θαυμάσια μηχανή λιπώδους καύσης.

Παρ’ όλα αυτά, ο εγκέφαλός μας χρειάζεται γλυκόζη για κάποιες βασικές λειτουργίες του. Πολλοί ανησυχούν για το πώς αναπληρώνονται οι γλυκογόνες απαιτήσεις του εγκεφάλου, αλλά το σώμα μας είναι εκπληκτικό όργανο. Όλες οι ανάγκες γλυκόζης καλύπτονται μέσα από μια μεταβολική διεργασία στο συκώτι, τη γλυκονεογένεση. Ουσιαστικά το συκώτι μας παίρνει διατροφική πρωτεΐνη (όχι μυϊκή), την μεταβολίζει στο συκώτι μέσα από αυτή τη διαδικασία και δημιουργεί την ανάλογη γλυκόζη που απαιτείται από τον εγκέφαλο. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι αυτή είναι μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων και όχι μηδαμινών υδατανθράκων. Ακόμα καταναλώνουμε υδατάνθρακες, απλά, καταναλώνουμε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (λαχανικά).

  1. Το επόμενο βήμα τώρα είναι να μειώσουμε τα γεύματά μας μέσα στην ημέρα από τα 5 με 6 μικρογεύματα, σε 3 κύρια, χωρίς ενδιάμεσα σνακ. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα έχουμε εάν τα 3 γεύματα τα κάνουμε 2. Ο κύριος λόγος που θέλουμε να το κάνουμε αυτό είναι διότι θέλουμε να κρατήσουμε την ινσουλίνη σε όσο πιο χαμηλά επίπεδα γίνεται μέσα στην ημέρα. Μη ξεχνάμε ότι κάθε φορά που βάζουμε τροφή -και την πιο μικρή μπουκιά- στο στόμα μας, διεγείρουμε την ινσουλίνη.
  2. 3. Εδώ είναι που ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση. Πρώτα βάζουμε τη διατροφή και κατόπιν επιστρατεύουμε τη διαλείπουσα νηστεία ή/και τη νηστεία. Η διαλείπουσα νηστεία είναι η εθελούσια αποχή από το φαγητό για μια περίοδο από 12 έως 24 ώρες. Η νηστεία είναι η αποχή από τη τροφή και σε πιο ακραίες περιπτώσεις και από τα υγρά για περιόδους από 24 ώρες και πάνω. Μια μελέτη από το 1972, όπου ένας υπέρβαρος άντρας νήστεψε για 382 μέρες υπό ιατρική επίβλεψη θεωρείται ως η πιο μεγάλη νηστεία που έχει πραγματοποιηθεί. Ο άντρας αυτός ξεκίνησε με βάρος 207 κιλών και κατέληξε στα 82 κιλά. Πάντα υπό ιατρική επίβλεψη.

Οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή αποφασίζουμε να ακολουθήσουμε, είναι περιττό να τονίσουμε πως πρέπει να πραγματοποιείται υπό την παρακολούθηση ιατρού που κατέχει τη γνώση. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπερδεύουν την νηστεία με τη λιμοκτονία. Η διαφορά μεταξύ λιμοκτονίας και νηστείας είναι ότι η λιμοκτονία προκύπτει όταν δε γνωρίζουμε πότε θα έρθει το επόμενο γεύμα. Η νηστεία είναι εθελοντική και μπορούμε να τη διακόψουμε όποτε θέλουμε εμείς και όποτε δε νιώθουμε καλά. Η απόφαση διακοπής οποιασδήποτε νηστείας αποφασίσουμε να ακολουθήσουμε είναι στα χέρια μας. Η διαλείπουσα νηστεία βοηθάει τα κύτταρά μας να κάψουν την αποθηκευμένη γλυκόζη πολύ πιο γρήγορα. Χρειάζονται 24 με 36 ώρες διαλείπουσας νηστείας με νερό έτσι ώστε να κάψουμε όλη την αποθηκευμένη γλυκόζη από τον οργανισμό μας και να μπούμε σε κέτωση (λιπώδεις καύσεις). Ο πιο εύκολος τρόπος για να ξεκινήσουμε να ενσωματώνουμε ένα από τα πρώτα πρωτόκολλα διαλείπουσας νηστείας είναι να αποφεύγουμε το πρωινό μας. Δυστυχώς, μας μάθανε όλα αυτά τα χρόνια, πως το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε με το που ξυπνήσουμε είναι να φάμε, πεινάμε δεν πεινάμε.

Το μόνο που προτείνουμε σε κάποιον τώρα δεν είναι να μη φάει το πρωινό του, απλά να το μετατοπίσει από τις 7 – 8 το πρωί στις 12. Οπότε εάν φάει το βραδινό του στις 8 το βράδυ το επόμενο γεύμα του θα είναι στις 12 το μεσημέρι την επόμενη μέρα. Με αυτόν τον τρόπο ακολουθούμε το πρωτόκολλο διαλείπουσας νηστείας 16/8. 16 ώρες νηστεύουμε και στο παράθυρο των 8 ωρών τρώμε τα 3 ή 2 γεύματα μας μόνο.

Διαλείπουσα Νηστεία από 8μμ έως 12μμ την επόμενη ημέρα.

Αυτή θεωρείται μια από τις πιο εύκολες νηστείες, διότι τις περισσότερες ώρες κοιμόμαστε. Η μακράς διαρκείας νηστείες -36 ώρες και πάνω- εκτός από τα οφέλη μείωσης βάρους, παρέχουν και κάποια έξτρα μεταβολικά οφέλη.

Τα τέσσερα κυριότερα επιστημονικά καταγραμμένα και μελετημένα μεταβολικά οφέλη είναι η αυτοφαγία, η απόπτωση, η αναγέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων και η δημιουργία καινούργιων βλαστοκυττάρων.

Αυτοφαγία είναι όταν τα δυνατά κύτταρα καθαρίζουν τα αδύνατα από τοξίνες, “χαλασμένες πρωτεΐνες” και βακτηρίδια.

Απόπτωση είναι ο θάνατος άρρωστων κυττάρων.

Υπάρχουν πάνω από 50 διαφορετικά πρωτόκολλα νηστείας που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει. Ο τρόπος με τον οποίο διαλέγουμε ποια θα ακολουθήσουμε, εξαρτάται πάντα από το τι επιδιώκουμε να καταφέρουμε και ποιος είναι ο τελικός μας στόχος. Σε όλες αυτές τις διατροφικές αλλαγές, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ιατρική παρακολούθηση ειδικά εάν παίρνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή. Στην περίπτωση που λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή σχετικά με τον Διαβήτη 2, πρέπει να ελέγχουμε το σάκχαρό μας σε τακτά διαστήματα, διότι ενέχεται κίνδυνος υπογλυκαιμίας εάν συνεχίζουμε με την ίδια φαρμακευτική υψηλή δοσολογία. Με λίγα λόγια, μειώνοντας τα σάκχαρα και τις επεξεργασμένες τροφές το πάγκρεας δε χρειάζεται να παράγει υψηλές ποσότητες ινσουλίνης για τη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, και αυτό με τη σειρά του αντιστρέφει τον Διαβήτη τύπου 2.

Μεταβολικές ασθένειες, όπως ο Διαβήτης τύπου 2, καρδιαγγειακά νοσήματα, εγκεφαλικά, Αλτσχάιμερ και καρκινώματα, έχουν έναν κοινό παρονομαστή: τις επεξεργασμένες τροφές και σάκχαρα (ειδικά τη μη φυσική φρουκτόζη) τα οποία προστέθηκαν στη διατροφή μας τις προηγούμενες δυο με τρεις δεκαετίες.

Υιοθετώντας την άσκηση, το διαλογισμό και τον σωστό ύπνο, μπορούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία του φυσιολογικού, ψυχολογικού και σωματικού άγχους σε ένα μεγάλο βαθμό. Πολύ σημαντικό επίσης, είναι να επιλέγουμε τροφές όσο πιο καθαρές γίνεται. Κατά προτίμηση, βιολογικά προϊόντα, ζωικές τροφές ελευθέρας βοσκής, ψάρια ανοιχτής θαλάσσης και να αποφεύγουμε την ζάχαρη, τις επεξεργασμένες τροφές και τα φυτικά λιπαρά. Οι Σεφ είναι οι γιατροί του 21ου αιώνα και ο καθένας μας είναι ο γιατρός του εαυτού του και της οικογένειάς του.

Συνοψίζοντας λοιπόν, επικεντρωνόμαστε στις ακόλουθες 12 αρχές –οδηγίες για την αναστροφή του διαβήτη.

12 ΑΡΧΕΣ-ΟΔΗΓΙΕΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΔΙΑΒΗΤΗ

1) Σταματήστε να τρώτε όλα τα σάκχαρα και τα γλυκαντικά οποιουδήποτε τύπου ή οποιασδήποτε μορφής (περιορισμένη  stevia / ξυλιτόλη ) Καμία τεχνητή γλυκαντική ουσία.
2) Σταματήστε να τρώτε όλα τα τρόφιμα που παρασκευάζονται από οποιοδήποτε είδος αλεύρου (οποιουδήποτε είδους)
3) Σταματήστε να τρώτε επεξεργασμένα τρόφιμα από κουτιά, σακούλες, κουτάκια, κουτιά και συσκευασίες.
4)Αφαιρέστε όλο το αλκοόλ και την καφεΐνη (εκτός από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι / ημέρα). Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο καφές βοηθάει, εμείς προτείνουμε την αφαίρεσή του από την διατροφή σας
5) Τρώτε τα φυσικά λίπη απελευθερωτικά. Χρησιμοποιείτε μόνο έλαια ψυχρής πίεσης.
6) Στηρίξτε τη διατροφή σας στα λαχανικά, λαχανικά όλο και περισσότερα λαχανικά.
7) Εξαλείψτε από τη διατροφή σας το 100% όλων των γαλακτοκομικών προϊόντων και όλων των τροφίμων που περιέχουν γλουτένη
8) Τρώτε τουλάχιστον 15 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό σας κάθε μέρα
9) Χαλαρώστε και απολαύστε το φαγητό σας. Μην τρώτε οτιδήποτε για 3 ώρες πριν πάτε για ύπνο.
10) Πάρτε τα συμπληρώματα με συνέπεια για να αντιστρέψετε την αντίσταση στην ινσουλίνη (μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα τηλέφωνα που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου ή να μπείτε στην ιστοσελίδα .
11) Κινηθείτε. Τουλάχιστον  για 3 ημέρες την εβδομάδα, κάντε κάτι για 30 λεπτά. που αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς σας (ένας περίπατος είναι ιδανικός)

12) Ξεκουραστείτε. Κοιμηθείτε τουλάχιστον 8 ώρες / νύχτα.

Αποκτήστε τα δεδομένα που χρειάζεστε για να καταλάβετε το σώμα σας. Θυμηθείτε:
τα επίπεδα ινσουλίνης μας ανεβαίνουν πρώτα (πριν αυξηθεί το σάκχαρο νηστείας!).


  • Ζητήστε τουλάχιστον ένα τεστ ινσουλίνης νηστείας (ή ιδανικά ένα τεστ ανταπόκρισης της ινσουλίνης, που περιλαμβάνει τα επίπεδα νηστείας, 1 ώρας και 2 ωρών και των δύο ινσουλίνης και γλυκόζης σε απόκριση μίας σταθερής πρόσληψης ζάχαρης (θέλουν ινσουλίνη νηστείας 4-7. 1-ώρα και 2-ώρες <30 και γλυκόζη νηστείας <90)
    ● Ελέγξτε το επίπεδο HgA1c (θέλετε <5,3, κατά προτίμηση <5,0).
    ● Ελέγξτε σε βασικό επίπεδο τη γ-GT.
    ● Ελέγξτε ένα επίπεδο C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (θέλετε 1.0 ή χαμηλότερο)
    ● Εάν ο γιατρός σας δεν σας δώσει αυτά, εξετάστε το ενδεχόμενο να επισκεφθείτε έναν άλλο γιατρό!
    ● Εάν έχετε αντίσταση στην ινσουλίνη (και σίγουρα εάν πάρετε διαβητικό
    φάρμακα!), σκεφτείτε τη μετάβαση στο Metformin ενώ εργάζεστε σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στον τρόπο ζωής (το φάρμακο με τα λιγότερο επιβλαβή πλευρά αποτελέσματα από την τρέχουσα αντίληψή μας).

Για διατροφή εξατομικευμένη και λήψη συμπληρωμάτων, μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας 10-2μμ & 6-8μμ εκτός Σαββάτου και Κυριακής.

 

Νικόλ Κορδέλλα

Σύμβουλος Ολιστικής Υγείας

Με Σπουδές Φυσικοπαθητικής, Λειτουργικής Ιατρικής, Διατροφολογίας

Διακεκριμένο Μέλος Παγκόσμιου Συνδέσμου Ολιστικών Θεραπευτών

Εκπαιδεύτρια Βιοσυντονισμού

www.vivamus.gr 210 9769116, 6980 667655, 6944 115449

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!