Αρχική VivamusΑνθρώπινο Σώμα Ιώδιο για Υπερθυρεοειδισμό

Η εικόνα ενός κουρασμένου και ιδρωμένου ανθρώπου στις ημέρες μας δεν είναι σπάνια. Ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει πάρα πολύ από την θυρεοειδή ορμόνη θυροξίνη. 

Τί είναι ο θυρεοειδής

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας μικρός ενδοκρινής αδένας με σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο πρόσθιο μέρος του λαιμού ακριβώς κάτω από το θυρεοειδικό χόνδρο του λάρυγγα (το λεγόμενο μήλο του Αδάμ). Ως ενδοκρινής αδένας παράγει ορμόνες, τις θυρεοειδικές Τ4 και Τ3.

Ο ρόλος του, είναι να ελέγχει πόσο αργά ή γρήγορα χρησιμοποιεί ενέργεια ο οργανισμός, δηλ. συμβάλλει σημαντικά στο μεταβολισμό του ατόμου. Ειδικότερα για τα παιδιά, παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογική εξέλιξη και ωρίμανση του κεντρικού νευρικού συστήματός τους κατά τα 3 πρώτα χρόνια της ζωής τους.

Τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών ελέγχονται από τη θυρεοειδοτρόπο ορμόνη ή άλλιώς TSH (Thyroid-stimulating  hormone), που παράγεται από την υπόφυση του εγκεφάλου. Η TSH εκκρίνεται σε μεγαλύτερες ποσότητες σε περίπτωση που ο οργανισμός αισθανθεί ότι έχει ανεπάρκεια Τ4, ώστε να διεγείρει το θυρεοειδή και να παραχθεί περισσότερη. Αντίστροφα σε περίπτωση που η Τ4 αυξηθεί για κάποιο λόγο, τότε η παραγωγή της  TSH καταστέλλεται.

Ο θυρεοειδής αδένας παράγει τις ορμόνες που ελέγχουν και ρυθμίζουν το μεταβολισμό. Το ιώδιο είναι το καύσιμο που τρέχει. Όταν η ποσότητα του ιωδίου είναι πολύ μικρή, μπορεί να εμφανίσετε υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής δεν παράγει αρκετές ορμόνες. Αντίθετα, ο υπερθυρεοειδισμός εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής παράγει υπερβολικά την θυρεοειδική ορμόνη θυροξίνη. Ως ρυθμιστής μεταβολισμού (ο θυρεοειδής), εφόσον παράγει μεγαλύτερη ποσότητα από τη φυσιολογική, επιδρά στο σώμα σε κυτταρικό επίπεδο. Αυτό μπορεί τελικά να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, άγχος, κόπωση, υπερκινητικότητα και γενική δυσανεξία στη θερμότητα. Το καρδιακό σοκ και ο θάνατος μπορούν επίσης να εμφανιστούν σε ακραίες περιπτώσεις. [1]

Οι πιο κοινές αιτίες για την υπερπαραγωγή αυτής της ορμόνης είναι η νόσος του Grave’s (αυτοάνοση διαταραχή), η φλεγμονή του θυρεοειδούς (θυρεοειδίτιδα) ή τα οζίδια του θυρεοειδούς που δημιουργούν και απελευθερώνουν περίσσεια θυροξίνης. Πιο σπάνιες αιτίες περιλαμβάνουν φάρμακα όπως το Amiodarone (φάρμακο κατά της αρρυθμίας), υπερκατανάλωση δισκίων θυρεοειδικών ορμονών ή κατανάλωση μεταποιημένου ή αλεσμένου βοείου κρέατος μολυσμένου με ιστό θυρεοειδούς.

Και, ενώ είναι κάπως σπάνιο, κατά την πρόσληψη ιωδίου, ένα πρόδρομο στοιχείο της θυροξίνης, έχει επίσης αναφερθεί ως αιτία.

Σχετικά με το πώς το ιώδιο επηρεάζει το θυρεοειδή μπορείτε να δείτε (όσοι γνωρίζετε αγγλικά) τα βίντεος στο τέλος του άρθρου.

Όλοι έχουμε συνδέσει, ακόμα και πολλοί γιατροί και θεραπευτές την εκδήλωση του υπερθυρεοειδισμού με την υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο στον οργανισμό. Και φυσικά η αγωγή δεν περιλαμβάνει ποτέ τη χορήγηση ιωδίου. Στο άρθρο που ακολουθεί (από το Δρ Group) θα διαπιστώσετε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΕ ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟ Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΙΩΔΙΟΥ (DETOXADINE ιστοσελίδα μας) θα βοηθήσει σημαντικά. Με τη δοσολογία όμως αντί της συνήθους των 3 σταγόνων κάτω από τη γλώσσα, να περιορίζεται σε 1 και παρακολουθείται η εξέλιξη του πάσχοντος από το θεράποντα γιατρό, θεραπευτή του.

Το ιώδιο ως αιτία υπερθυρεοειδισμού

Η ισορροπία είναι σημαντική σε όλες τις πτυχές της ζωής, ιδιαίτερα στη διατροφή. Ενώ η ανεπάρκεια ιωδίου πλήττει μεγάλο μέρος του κόσμου, η κατανάλωση υπερβολικά μεγάλου ιωδίου μπορεί επίσης να είναι ένα πρόβλημα. Οι διατροφικές πηγές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως το κελπ ή κέλπιες ελληνικά (τύπος φυκιών) , όταν λαμβάνονται σε υπερβολικές ποσότητες,  μπορούν να εισάγουν ιώδιο στο σώμα σε πολύ υψηλή ποσότητα και να δημιουργήσουν υπερθυρεοειδισμό που προκαλείται από το ίδιο το ιώδιο. Το ιώδιο που χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους, όπως ένα αντισηπτικό σε μια στολή νοσοκομείου, ως παράγοντας αντίθεσης ή από τη χορήγηση διαλυμάτων που περιέχουν ιώδιο μπορεί επίσης να οδηγήσει στην ανάπτυξή του. [2]

Ενώ το υπερβολικά υψηλό ιώδιο μπορεί να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό, το ιώδιο μπορεί επίσης, παραδόξως, να είναι και η λύση.

Το ιώδιο ως η λύση του υπερθυρεοειδισμού

Το ιώδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να επιβραδύνει την απελευθέρωση της ορμόνης του θυρεοειδούς. Το ιωδιούχο κάλιο, η λύση του Lugol ή, η προσωπική μου εκτίμηση, το εκκολαπτόμενο (νεογέννητο) ιώδιο (βλ. ιστοσελίδα vivamus Detoxadine), μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Η εφαρμογή αυτού του ιωδίου μπορεί να σταματήσει τις επιπλοκές, όπως αυτές της λεγόμενης θυρεοτοξικής κρίσης ή θυρεοειδικής θύελλας (καταιγίδας), όπου ο θυρεοειδής υπερλειτουργεί και απελευθερώνει θυρεοειδικές ορμόνες που οδηγούν σε σοβαρές και δυνητικά θανατηφόρες επιδράσεις.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μικρές ποσότητες ιωδίου-131 (ένα ραδιενεργό ιώδιο) θα εφαρμοστούν για να επιβραδύνουν την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Μελέτες ατόμων που εκτίθενται σε ακτινοβολία ιωδίου-131 έδειξαν σταθερή ανάπτυξη υποθυρεοειδισμού, κατάσταση μειωμένης παραγωγής θυρεοειδικών ορμονών. [3]

Σε σχετική ερώτηση που κάναμε στον Δρ Group σχετικά με το ιώδιο και ειδικότερα το Detoxadine, τον υπερθυρεοειδισμό και τους όζους, λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:

“Ναι, το ιώδιο βοηθάει τους ανθρώπους με υπερθυρεοειδισμό και όζους. Οι όζοι εμφανίζονται συνήθως λόγω ανεπάρκειας ιωδίου, οπότε η λήψη ενός συμπληρώματος ιωδίου ενισχύει την ικανότητα του οργανισμού σας να απαλλαγεί από τους όζους. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να φέρετε το θυρεοειδή σας σε φυσιολογική υγιή κατάσταση. Είστε βέβαιοι ότι το Detoxadine θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ορμονών σας, καθώς ο θυρεοειδής αδένας είναι αυτό που παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό σας. Έχουμε δύο άρθρα που μιλούν για το ιώδιο και τον υπερθυρεοειδισμό και έχω συμπεριλάβει αυτά για σας παρακάτω:

https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/iodine-and-hyperthyroidism/
https://www.globalhealingcenter.com/natural-health/5-common-thyroid-disorders/

Όσον αφορά το πόσο ιώδιο χρειάζεται, δεν έχουμε ειδικά πρωτόκολλα ή συστάσεις εκτός από την προτεινόμενη χρήση στην ετικέτα που είναι 3 σταγόνες την ημέρα, ακολουθούμενη από ένα ποτήρι νερό ή χυμό. Έχουμε πολλούς πελάτες που αποφασίζουν να λάβουν πολύ περισσότερα από την προτεινόμενη χρήση, καθώς κάθε πρόσθετο εκκολαπτόμενο (νεογέννητο) ιώδιο που παραμένει στο σύστημα σας είναι γνωστό ότι θα αποβληθεί”.

Όροι όπως ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές – καρδιακά προβλήματα, οστεοπόρωση, προβλήματα με τα μάτια από την όραση έως τα φυσικά διογκωμένα μάτια, θυρεοειδική καταιγίδα και απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Η διατήρηση υγιών επιπέδων ιωδίου είναι η καλύτερη μέθοδος για την προαγωγή της υγείας και της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

References (3)
  1. Hjørringgaard J, Birkelund T, Ravn HB. [Cardiac arrest and cardial insuffiency as result of thyrotoxicosis]. Ugeskr Laeger. 2013 Apr 1;175(14):962-3.
  2. Brotfain E, Koyfman L, Frenkel A, Smolikov A, Zlotnik A, Klein M. Iodine-induced hyperthyroidism-an old clinical entity that is still relevant to daily ICU practice: a case report. Case Rep Endocrinol. 2013;2013:792745. doi: 10.1155/2013/792745. Epub 2013 Apr 9.
  3. Ostroumova E, Rozhko A, Hatch M, Furukawa K, Polyanskaya O, McConnell RJ, Nadyrov E, Petrenko S, Romanov G, Yauseyenka V, Drozdovitch V, Minenko V, Prokopovich A, Savasteeva I, Zablotska LB, Mabuchi K, Brenner AV. Measures of Thyroid Function among Belarusian Children and Adolescents Exposed to Iodine-131 from the Accident at the Chernobyl Nuclear Plant. Environ Health Perspect. 2013 Jul;121(7):865-71. doi: 10.1289/ehp.1205783. Epub 2013 May 1.

† Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν. Οι πληροφορίες και οι δηλώσεις που γίνονται είναι για εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν προορίζονται να αντικαταστήσουν τις συμβουλές του γιατρού σας. Εάν έχετε σοβαρή ιατρική κατάσταση ή ανησυχία για την υγεία, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

σχετικά άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν θέλετε. Αποδοχη Περισσότερα

error: Content is protected !!